sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Ihminen, opettele listoja jotta pärjäät vanhana!

Ikäihminen tyhjensi tuhkat uunista ja piipahti viemään niitä kasvimaalle. Tai entiselle kasvimaalle, vanhasta muistista. Ikäihminen näkee vähän ja kävelee huonosti. Toinen jalka upposi pehmeään roudan runtelemaan pihaan. Reuhtomisen jälkeen ikäihminen sai itsensä vapaaksi. Otti muutaman askelen - ja toinen jalka upposi routaromeikkoon. Ikäihminen reuhtoi taas itsensä vapaaksi, mutta jalkaa jomotti. Ikäihminen kieritteli itsensä talvenjälkeisellä ruskealla pihanurmikolla rapuille, kömpi sisälle, istui ja hengitti.
Olihan se turvapuhelinkin, ei ranteessa vaan kaulassa roikkumassa. Ikäihminen ei heti viitsinyt soitella hälytyskeskukseen. Olihan sentään varhainen toisen pääsiäispäivän aamu. Että antaa niiden nyt juoda siellä aamukahvit rauhassa, on saattanut olla kiireinen yökin.
Sopivaksi katsomansa ajan kuluttua ikäihminen painaa turvapuhelimen nappia. Hälytyskeskuksesta vastataan, kysellään ja kuulostellaan tilanne. Testataan, onko soittaja tässä ajassa, kysytään, kuka meillä on nykyään presidenttinä.
Ikäihminen vastaa että Niinistö, ja luettelee kysymättä ne muutkin: Ståhlberg, Relander, Svinhuvfud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen.

Hätäkeskuksen henkilökunta ei ihan näin vähällä ikäihmistä päästänyt, kävi toki katsomassa ja tutkimassa. Ikäihminen pääsi tolpilleen, pysyi tolpillaan, käveli - hitaasti tosin, mutta omin jaloin.


Omaa ikääntymistä ajatellen pitää vissiin ruveta opiskelemaan erilaisia listoja, joilla pärjää, kun asuu yksin ja palvelut tästä vielä vähenevät.
Viikonpäivien ja kuukausien nimien lisäksi on hyvä osata esimerkiksi Jaakobin poikien nimet: Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda, Dan, Naftali, Gad, Asser, Isaskar, Sebulon, Joosef ja Benjamin.
Myös Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on hyvä muistaa: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Lauri, Timo ja Eero.
The Beatlesin jäsenetkin minä vielä muistan: John, Paul, Ringo ja George. Mutta jos ne alkavat kysellä tuoreempia asioita, minä olen kyllä pulassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti