tiistai 6. toukokuuta 2014

Kun lapsi pyytää leipää, annatko kiven?

Puun juurakosta kuviteltu hevonen ja pieneen kolmionmuotoiseen kiveen syntynyt kolmio ja sen sisällä silmä. Siinä Äänekosken kirkkoherran virasta kisaavien Elina Tourusen ja Seppo Mertasen tärkeät esineet, jotka he pyynnöstä toivat vaalisaarnan jälkeisille kahveille.

Elina Tourunen  löysi puisen hevosen  pienenä tyttönä metsästä. Pikku-Elinan piti ehdottomasti kuljettaa hevonen kotiin. Jossain vaiheessa hepo kävi liian painavaksi, ja isä otti sen kantaakseen. Jossain vaiheessa pikku-Elinaa alkoi väsyttää - ja isä sai kantaa häntäkin. Isä kantaa.Seppo Mertasen esittelemä kivi on tuliainen Teneriffalta. Kolmionmuotoiseen kiveen on piirtynyt kolmio ja kolmion sisään tumma "silmä".
Kolmion sisällä silmä: se on Jumalan symboli. Täälläkin Jumala sinut näkee, kivi kertoi lomailijalle.Viestejä luonnosta. Minä olen löytänyt synnyinkotini läheisestä koskesta  kaksi kiveä. Aikain saatossa veden virtaus ja hioutuminen muita pohjakiviä vasten ovat tehneet ne siloisiksi. Toista niistä sanon leipäkiveksi, toista sämpyläksi.

Kalevalassa Kullervo, tuo orja ja orpo, saa palveluspaikkansa emännältä leivän, jonka sisään on leivottu kivi. Paimenessa ollessaan Kullervo alkaa leikata leipää mutta osuukin kiveen ja katkaisee samalla ainoan lapsuudenkodistaan tuomansa esineen, puukon. Kullervo vannoo kostoa, ja huonostihan siinä käy.Uudessa testamentissa Jeesus muistuttaa, että Isä antaa hyviä lahjoja, koska on Isä.
- Kuka teistä antaa lapselleen kiven, kun lapsi pyytää leipää, Jeesus kysyy kuulijoiltaan.
Niin, kuka? Välillä tuntuu, että me annamme. Luulemme, että helpon elämän takaaminen ja lasten toiveiden täyttäminen on oikeaa leipää. Luulemme, että kokoaikainen virtuaalielämä ja online-oleminen on oikeaa leipää. Välistä epäilyttää, että siihen leipään on piilotettu kivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti