keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Normaali Ihminen

Positiivista ajattelua pumppaavat työelämävalmentajat neuvovat ajattelemaan uuden työn tai uuden oppimisen äärellä, että minä onnistun, minä onnistun. Se on kuulemma oikea asenne, jonka avulla tentti menee läpi, Suomi voittaa Ruotsin jääkiekossa ja työntekijä saa neuvotelluksi itselleen palkankorotuksen.

Mutta eihän Normaali Ihminen noin ajattele. Normaali Ihminen yrittää välttää kaikkea intoilua ja hybristä, sillä hän tietää alitajuisesti, että joku määrittämätön mahti maailmassa tulee ja tukistaa  kuuseen kurkottajaa ankaralla kädellä. Määrittelemätöntä mahtia voi huijata, kun yrittää olla hissukseen ja hihkumatta. Kun se Ruotsi sitten kuitenkin voittaa Suomen, niin Normaali Ihminen saa sanoa että mitäs minä sanoin. Jos Suomi  voittaa, Normaali Ihminen kuittaa sen mutisemalla jotain että "no tämän kerran" ja että "sokeakin kana jyvän löytää".

Lapseni pelasivat pieninä tietokoneella alkeellista Tetristä ja höpöttivät pelin loppusuoralle asti "tää ei mee läpi tää ei mee läpi" - jessss se meni läpi! Mistä alle kouluikäinen on jo oppinut, että Normaali Ihminen ajattelee noin?
Kun minä olin lapsi, en pelannut tietokonepelejä. Sen sijaan saatoin tavoitella hyppynarulla sadan hypyn katkeamatonta putkea: 70 - kohta takerrun naruun - 71 - kohta kompastun - 72..... 98, 99, 100... Lällällää Kohtalo, enpä kompastunut.

Meidät äänekoskiset (niin ja myös MEIDÄT suolahtis-äänekoskiset) yllätti eilen tieto jättipotista: Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre suunnittelee Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden historian kalleinta investointia. Lippu salkoon työttömyyden kourissa kituneessa pikkukaupungissa! Kotikaupunkia ja sen syrjäperiä voi nyt katsella uusin silmin. Lähetänkö jo tekstarin kaupunginjohtajalle: Suolahden uimahallia ei sitten tarvitsekaan sulkea?
Ja kun ajattelen tulevien tehdastyöläisten uusia autoja, niin samalla mielessäni väikkyy lupaus katukuoppien korjaamisesta ja teiden kunnostamisesta: kuka muka voisi ajaa uudella bemarilla/foordilla/toijotalla jne jne niin kuoppaisilla kaduilla. Ei kukaan.

Normaali Ihminen kuitenkin sanoo, että antaas katsoa. Ja etsii haudattua koiraa. Huomauttelee keskustelupalstoilla, että uutisessa sanottiin, että SAATTAA investoida tai että TOIVOTTAVASTI se tehas tulee. Näin me kaikki yhdessä rakennamme tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti