sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Poliisi ei turvannut Maailma kylässä -festaria uhkauksilta

Maailma kylässä -festari kokosi viikonloppuna yleisöä lapsiperheistä ikääntyneempiin maailman nykytilasta kiinnostuneisiin ihmisiin. Tapahtuma kertoo olevansa kaikille turvallinen paikka. Rautatientorin liepeillä Ateneumin nurkilla saivat kuitenkin mellastaa kansallismieliset mielenosoittajat, joiden äänentoistolaitteet peittosivat tapahtuman puheenvuorot. He osoittivat ensin mieltä kurdeja vastaan, jotka puolestaan osoittivat mieltä Turkin kurdipolitiikkaa vastaan. Sen jälkeen osansa saivat Maailma kylässä -tapahtuman ”globalistit”, jotka eliminoidaan, kun kansannousu koittaa. Saunan taa uhattiin viedä myös taannoin sisäministerin pestiä hoitanut Petteri Orpo sekä presidentti Sauli Niinistö, koska he ovat maanpettureita.
Kuuntelin sivusta, kuinka pari maahanmuuttajaa kysyi kauhistuneina suomalaiselta ystävältään: Onko tuo totta?


On oltava hiton iso sauna, jonka taakse tämä väki uhkausten mukaan mahtuu.
(Kuva Tanja Ryhänen. Lisää kuvia täältä:


Pyysin että poliisi kehottaisi kourallista mielenosoittajia  hiljentämään ämyreitään. Vaan ei: heillä on kokoontumis- ja sananvapaus. Kokoontumispaikaksi oli sallittu Ateneumiun kulma, josta on ”näköyhteys kurdien mielenosoitukseen”.
Twiittasin Helsingin poliisille. Vastaus tuli pikaisesti.
”Poliisin tehtävä on varmistaa, että lainmukainen kokoontumisvapaus toteutuu. Poliisin ja muiden viranomaisten tulee kohdella kaikkia juridisesti ja hallinnollisesti tasavertaisesti riippumatta siitä, minkä puolesta mieltä osoitetaan.”

Myöhemmin mielenosoittajia kierteli Maailma kylässä -festareilla osanottajia kuvaten. Se ei ollut asiallista eikä vastannut festareiden turvallista koko perheen tapahtuman henkeä. Onneksi he kohtasivat siellä ystävällisen vastaanoton, ainakin Rasmuksen kojulla. Katso video, tulet hyvälle päälle.

Liputan sanan- ja kokoontumisvapauden puolesta. Tappouhkaukset eivät ole sananvapautta. Kokoontumisvapautta voi harjoittaa muualla kuin perhetapahtuman liepeillä. Jos mielenosoittajat eivät näitä alkeellisia käytöstapoja ymmärrä, jonkun – virkavallan? – on osoitettava se heille.
Kokoontumislain neljännen pykälä sanoo näin: julkisen vallan on edistettävä kokoontumisvapauden käyttämistä turvaamalla oikeus kokoontua ilman ulkopuolista häiriötä ja luomalla edellytyksiä yleisten kokousten järjestämiselle. (Kokoontumislaki 4 pykälä, Turvaamis- ja edistämisvelvollisuus)

Kaikesta tästä jäi huono maku. Sitä onneksi kompensoi  syyrialainen leipänen, joka oli täytetty öljyssä pehmennetyillä voikukanlehdillä.

EDIT 28.5. Korjattu Suomi ensin -mielenosoittajat kansallismielisiksi mielenosoittajiksi. Sama ryhmittymä päivysti turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen liepeillä alkuvuodesta 2017 sekä Kiasman aukion lähettyvillä että Rautatientorilla.
1 kommentti:

  1. Tästä on vaan jälleen jaksettava tehdä valitus sisäministeriöön, siirtävät sen toivottavasti edelleen tutkittavaksi.

    VastaaPoista