perjantai 2. maaliskuuta 2018

Halpuutetut tulkit ja Migrin hutilointi on hengelle hupaa

Kirjoitin tämän sähköpostin juristitaustaisille kansanedustajille, ja oikeusministerille tietysti myös. Vastauksia on tullut pelottavan vähän.
Kirjoitan sähköpostini teille, koska teillä on juridista osaamista ja ajattelua – sekä toivottavasti mielenkiintoa sitä kohtaan, että oikeusturva toteutuisi. Loviisassa kaksi ja puoli vuotta asunut seitsenlapsinen irakilaisperhe sai asiantuntemattoman tulkin, joka turvautui migrin puhuttelussa Google Tralnslatorin apuun ja teki virheitä. Virheet kulkivat papereissa oikeusasteesta toiseen, eikä niitä saatu oikaistuksi. Migri on kilpailuttanut tulkkiyritykset ja vierittää vastuun tulkkauksen tasosta niille.
Epäonnekseen perhe sai myös huonon lakitoimiston, joka ei perehtynyt haastattelukertomuksiin, eivätkä kielitaidottomat vanhemmat ole pystyneet tarkistamaan kertomusten oikeellisuutta.
Perheen isä joutui pakenemaan puolisotilaallisen shiiamilitian tappomääräystä, koska isä ei ollut suostunut kuljettamaan aseita ambulanssissaan ja osallistumaan sunnien tappamiseen. Shiiamilitia oli uhannut tappaa perheen lapset kostoksi. Vanhin tytär Sahra, silloin 9-vuotias, joutui kidnappausyrityksen kohteeksi. Hän pelastui naapurien avulla. Tämä tieto ei edennyt Migriltä oikeuteen asti, vaikka Sahraa vihdoin kuultiin Migrissä viime joulukuussa. Tarina kääntyi niin, ettei kaappausyrityksellä ollut silminnäkijöitä, eikä tyttöä uskottu.


Viime kesänä Asianajajaliitto esitti huolensa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumattomuudesta. Siitä on jo kulunut yli puoli vuotta, mutta kukaan päättäjä tai viranomainen ei ole ottanut tätä huolta vakavissaan,

Myös Käännösalan asiantuntijat KAJ ry on esittänyt huolensa tulkkien pätevyydestä.
- Maahanmuuttoviraston oppaassa tulkeille painotetaan, että ”turvapaikanhakijan asia on tulkattava toiselle kielelle kattavasti ja tarkasti, jotta viranomainen voi päätyä oikeudenmukaiseen ratkaisuun kansainvälistä suojelua tarvitsevan henkilön asiassa.” Tämä on vain sanahelinää, jos sitä ei valvota ja jos tulkkausten hankinnassa ei painoteta ollenkaan laatua, KAJ ry:n tiedotteessa sanotaan.

Nyt perhettä odottaa käännytys Irakiin. Shiiamilitian vaino jatkuu, eikä esimerkiksi sisäinen pako auta asiaa, sillä tieto palanneista/palautetuista turvapaikanhakijoista kulkee militian verkostoja pitkin paikkakunnalta toiselle. Shiamilitiat ovat puolisotilaallisia joukkoja, jotka vainoavat ja tappavat sunnivähemmistöä Irakissa. Ne toimivat käytännössä Irakin hallituksen tuella ja armeijan rinnalla. Kuten Maahanmuuttoviraston uusi maatietokin toteaa, on lähes mahdoton erottaa, onko kaupunkien lukuisilla tarkastuspisteillä armeijan vai militioiden joukkoja.

Kyseessä oleva lapsiperhe ei ole yksittäistapaus. He ovat osa valtavirtaa.
Suomessa on nyt aivan liian monta turvapaikanhakijaa, joiden oikeusturva ei toteudu. Moni suomalainen on pakosti joutunut leikkimään juristia ja etsimään lisätietoja ja -todisteita turvapaikanhakijoiden vainosta. Meille on jo kantautunut tietoja siitä, että palautettuja turvapaikanhakijoita on kidutettu ja tapettu.

Tälle asialle on tehtävä jotain. Pian. Ei kenenkään oikeusturva saa ontua tai henki vaarantua vain siksi, että hän on erivärinen tai eriuskontoinen tai että heitä nyt vain tuli kerralla liikaa.
Loviisan Sanomat: artikkeli irakilaisperheestä
http://www.loviisansanomat.net/heidan-kohtalonsa-voi-ratketa-tanaan/

1 kommentti: