perjantai 22. huhtikuuta 2016

Unohda tavallisuus, kiroile luovasti


Istuin  puistonpenkillä, kun naapuripenkillä parahti kännykkä. Nuori mies kaiveli älykännykän käsiinsä, mutta ei ehtinyt vastata.
-Kuka v.. p.. s se nyt taas soittaa, murahti kännynomistaja.
En viitsi toistaa hänen repliikkiään kokonaisuudessaan, vihjaan vain, että ensimmäinen sana (se v) liittyi ihmisen lisääntymiseen ja ne p ja s taas lähinnä henkimaailman ilmiöihin.
Hymyilin hänelle aurinkoisesti ja totesin, että sinullahan erikoisen nimisiä kavereita on. Asuvatko ne kaikki täällä Jyväskylässä?

Mutta jälkikäteen aloin miettiä, että tätä ei voi jättää tähän. Suomen kielen rappion välttämisen vuoksi, koettakaa hyvät ihmiset löytää värikkyyttä ja vaihtelevuutta suulliseen ilmaisuunne. Käyttäkää nyt vähän trendikkäämpiä ja vivahteekkaampia sanoja.
 Näin kevään korvalla voisi turvautua luomumenetelmään eli etsiä manauksia suomalaisesta luonnosta ja sen biodiversiteetistä. Suosittelen vaikkapa hyönteisten nimiä.

 
Ja täältä sitten löytyy lisää manauksia.


Jos tuttavapiirissä on yltiöfeministi, jonka tyyli alkaa ottaa päähän, niin ei muuta kuin amatsonimuurahaiseksi haukkumaan. Kiihkomielinen vegaani, joka muistaa aina ruokapöydässä esitelmöidä liharuoan eettisistä haittapuolista, on tietysti senkin apilanirppu.

Jos joku miespuolinen tekee terassilla tai uimarannalla turhan kiinteästi tuttavuutta, voi rauhaa ja yksinäisyyttä halajava nuori nainen tyrmätä hänet haukkumalla häntä gammayökköseksi, jauhopukiksi, ihrakuoriaiseksi, lesiäiseksi, nupiaiseksi tai ääritapauksessa jopa paritäplänupiaiseksi.
Ja jos ei muu auta, niin heitäpä kehiin petopistiäinen tai pystynävertäjä.
Avoimesti iskuaikeissa lähestyvää nuorta naista taas voi kutsua sinisilmäkiitäjäksi.

Lomamatkalla lentokoneessa rettelöijää voisi moittia haiskiaiseksi. Rantalomalla vauhdikasta elämää viettänyt lomaltapalaaja taas on kenttäyökkönen, isomalluainen tai isopihtihäntä.
Julkkistuttavillaan kehuskelija on kiiliäinen tai pölkkyhärkä tai isokiiltosuupistiäinen

Skinit ja Odinin sotilaat, nuo ulkomaalaisia ja erivärisiä potkiskevat suomalaisnuorukaiset, ovat tietysti parvivainokaisia.

Monta hyvää nimeä jäi vielä varastoonkin. Luettelen ne nyt lopuksi, saatte itse keksiä, missä yhteydessä haluatte käyttää niitä. Kaapuyökkönen. Kalmankuoriainen. Kirjoihrakuoriainen. Nenäsaivartaja. Muunteleva kasvinkalvaja. Niin, ja jyväkärsäkäs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti