perjantai 5. helmikuuta 2016

Piikki lihassa, naula jalassa

Seinäkirjoitukset, julisteet ja graffitit ovat matkoilla kiinnostavia siinä missä varsinaiset turistirysät ja kulttuuria tihkuvat palatsit ja katedraalit. Ainakin minua pienet yksityiskohdat kutkuttavat, ja pysähdyn kuvailemaan niitä.

Viime kesänä Krakovassa panin merkille, miten kirkkojen ja muiden nähtävyyksien ikkunanpenkit ja ovenpäälliset oli varustettu terävillä piikeillä, jotka estävät puluja parkkeeraamasta. Tylsää puluille, mukavaa ihmisille - citylintujen aineenvaihdunnan seuraaminen lähietäisyydellä ei olisikaan mieltä ylentävää.

Samaa ideaa oli sovellettu julisteessa, jonka bongasin yhdeltä bussipysäkiltä: juliste esitti puistonpenkkiä, joka oli täynnä teräviä piikkejä. Juliste pysäytti miettimään. Kenelle se oli viesti? Kenen ei haluta istuvan? Ei kenenkään? Pultsarin? Kerjäläisen?

Piikkipenkit ja -ovenpienat tulivat mieleeni tänään, kun luin Facebook-päivityksen suoraan Ateenasta. Kreikan saarille meren yli huljunneiden pakolaisten jaloissa on nähty naulan jälkiä. Selitys: Iranin ja Turkin rajalla vuorilla jotkut iranilaiset rajapoliisit/vartijat ampuvat rajakarkureita naulapyssyillä.
Eihän niillä muuta huolta ja vaivaa toki vielä siihen mennessä ole ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti